Stamboom

Wij krijgen wel eens de vraag of een stamboom voor een kitten echt belangrijk is. Hieronder leg ik eerst uit wat een stamboom is. Daarna waarom deze belangrijk zijn. Als laatste omschrijf ik mogelijke redenen waarom kittens mogelijk GEEN stamboom hebben.

Wat is een stamboom:

Een stamboom is een officieel document dat alleen uitgegeven kan worden door een erkende rasvereniging. Dit document laat zien dat het om een raskat gaat. Op dit document staan de ouders, voorouders en overgrootouders. Alle stambomen hebben of 4 of 5 generaties aan katten ouders. 

Een stamboom kitten krijgt pas een stamboom zodra deze is aangevraagd bij de vereniging waar de fokker lid van is. Wij zijn lid van de Nederlandse LanghaarKatten Vereniging. Elke vereniging heeft eigen regels waaraan de fokker moet voldoen voordat de kittens een stamboom mogen ontvangen. Denk hierbij aan het aantal nestjes dat een poes mag krijgen, welke testen de kat gedaan moet hebben en vanaf welke leeftijd er gefokt mag worden met de moederpoes. Ook checkt de rasvereniging of de kleuren van de kittens kunnen voortkomen vanuit beide ouders. Deze check is alleen mogelijk wanneer beide ouders een stamboom hebben. Beide ouders moeten een stamboom hebben anders krijgen de kittens geen stamboom, dus ook niet als één van de ouders wel een stamboom heeft en de andere niet.

Waarom een stamboom belangrijk is:

  1. Raszuiverheid: Een stamboom bevestigt dat een kat tot een bepaald ras behoort. Dit is belangrijk voor fokkers en eigenaars die specifieke kenmerken of eigenschappen van dat ras willen behouden.
  2. Gezondheid: Stamboomkatten zijn afkomstig van fokkers die zich aan strikte fokregels houden. Deze regels omvatten het testen op genetische aandoeningen en het vermijden van inteelt. Dit helpt om genetische gezondheidsproblemen in het ras te verminderen.
  3. Identificatie: Een stamboom biedt een officiële registratie van de afstamming van een kat. Dit is handig bij het identificeren van de voorouders en kan nuttig zijn bij genetische onderzoeken of bij het volgen van de geschiedenis van een specifieke kat.
  4. Fokken: Voor fokkers is een stamboom essentieel. Het geeft hen informatie over de genetische achtergrond van de kat, waardoor ze weloverwogen fokbeslissingen kunnen nemen om de kwaliteit van het ras te behouden of te verbeteren.
  5. Exposities en wedstrijden: Bij kattenshows en wedstrijden is een stamboom vaak vereist om deel te kunnen nemen. Het bewijst dat de kat aan de rasstandaarden voldoet.
  6. Verantwoordelijk fokken: Een stamboom legt de verantwoordelijkheid bij fokkers om zich aan de regels en normen van de rasvereniging te houden, waaronder het welzijn van de dieren.

Stamboomloze kittens: 

Er zijn verschillende redenen waarom kittens geen stamboom hebben. De meest voorkomende redenen zijn dat de ouders geen stamboom hebben, het een kitten lijkt op het ras of het is een kruising van rassen. Dit zijn vaak mensen die het leuk vinden om 1 keer een nestje te doen en zich niet verdiepen in het fokken van katten en de risico’s die erbij komen kijken. Ook zijn dit mensen die vaak geen testen doen met hun katten of met hele hoge inteelt fokken. Dit zijn allemaal risico’s die kunnen zorgen voor ongezonde kittens die vroeg of laat last kunnen krijgen van hun gezondheid. 

Het kan ook voorkomen dat één van de ouders wel een stamboom heeft, maar de kittens niet. Dit kan komen, omdat bijvoorbeeld de moeder een keer ontsnapt is toen ze krols was en gedekt is. Vaak is er dan niets tot weinig bekend over de vader en weet je dus niet wat je in huis haalt.

Raszuiver maar geen stamboom: 

Daarnaast kan het gebeuren dat u een advertentie tegenkomt voor kittens die raszuiver zijn en beide ouders in het bezit zijn van een stamboom. De kittens krijgen van de fokker echter geen stamboom mee. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een stamboomaanvraag tussen de 10 en 15 euro kost. Dit kan komen omdat bijvoorbeeld moederpoes verkocht is als liefhebbers poes. Als je een Maine Coon kitten koopt dan maken we onderscheid tussen een liefhebbers kitten en een fokpoes. Hier zitten andere testen en kosten aan verbonden. Met een liefhebbers poes kan je geen stamboom aanvragen. Elke fokker heeft een eigen reden waarom bepaalde kittens niet als fokpoes verkocht mogen worden. 

Een andere mogelijke reden waarom een kitten geen stamboom heeft is dat de fokker het nestje niet geregistreerd wil hebben. Ze proberen het nestje zo geheim mogelijk te houden. Vermelden bijvoorbeeld niet de volledige stamboomnamen van beide ouders. Deze fokkers willen bijvoorbeeld niet dat de gemeente of rasvereniging weten dat ze meer kittens krijgen dan toegestaan. Als je meer dan 20 kittens per jaar hebt in de cattery wordt je als bedrijfsmatig gezien, het is dan verplicht een vakbekwaamheid Besluithouders honden en katten te hebben. Een andere reden is dat een poes meer nesten krijgt per jaar dan toegestaan. Als dit bekend wordt, word de cattery opgeheven. Bij rasverenigingen is het verplicht elk nest aan te geven.

Daarnaast is het mogelijk dat de kittens van het nest niet voldoen aan de eisen die de rasvereniging hebben gesteld. Rasverenigingen hebben niet voor niets de regels opgesteld. Vraag jezelf dan ook af of je wel een kitten wilt die niet aan deze regels voldoet.
Redenen waardoor er geen stamboom uitgegeven wordt, zijn bijvoorbeeld: 
– De kittens zijn niet volledig gevaccineerd.
– De kittens verhuizen te jong.
– Moederpoes krijgt 3 of meer nesten per 24 maanden
– Er is geen geldig dekkaterverklaring, waardoor niet zeker is wie de vader is.